Revers akkordfinner

Revers akkordfinner gir mulige navn for akkord, og intervallene som inngår i akkorden. Plasser fingre i med musa og ved å klikke på gitarhalsen så listes akkordnavnene til høyre. Programmet er laget av franskmannen Yann Lohier. Nyttig når du ikke er sikker på hvilken akkord du spiller, eller bare vil prøver deg fram og finne navnet på akkorder i en progresjon, eller gjøre deg kjent med hvilke noter og intervaller du finner hvor på gitarhalsen.

Tips for nybegynnere: Hvis du synes det er forvrirrende at du får så mange alternative og mulige akkordnavn - det er faktisk enda flere mulige akkordnavn enn det som vises her - så tenk på hva som er grunntonene i akkorden, og velg navn utfra det. Merk også at på engelsk er de mer logiske, og bruker “B” (A-B-C-D-E-F-G) i stedet for “H” (A-H-C-D-E-F-G).


Hot tips: Prøv å se hva som skjer når du flytter en dur-akkord, en alterert akkord, en dim-akkord tre bånd opp?

Jukselapp for intervaller: m = moll, betyr at akkorden har en liten ters (intervallnavn = m3)
M7 = maj7. CM7 = Cmaj7.
no3 = ingen ters. Obs! slike akkorder forteller ikke om de er dur eller moll. Når du må utelate noen akkorder, er det ofte bedre å droppe kvinten Se no5.
no5 = ingen kvint. Å droppe kvinten er mer vanlig enn å droppe tersen, fordi kvinten er grunntonens tydligste overtone. Hvis du spiller i gruppe kan du heller og med fordel droppe grunntonen, fordi bassisten da spiller den. Dermed er hendene dine frigjort til å spille andre ekstensjoner av akkorden.
a5 = betyr at akkorden har en forstørret kvint. Eksempel: C7 med forstørret kvint skrives C7+, C7+5, C7(#5).
R = betyr her akkordens grunntone.
m3 = liten ters = fire bånd over grunntonen.
m7 = liten septim (= 2 kvarter = to strengers avstand, siden gitaren er stemt i kvarter), altså, den septimen som er vanlig i (dominante) septimakkorder.
p4 = “perfect fourth” - kvart = fem bånd over grunntonen.
9 = none (2 kvarter + 1 stor ters). Fra femte streng ligger nonen altid tre strenger ned i samme bånd. Tips: Lag noneakkorder fra septimakkorder ved å erstatte grunntonen ved å flytte opp to bånd (BbMaj7:6×7766 → BbMaj9:6×7768; xx7768). Alterer ved å flytte ett bånd opp (#9) eller ned (b9): (A7:xx5655 → A9:xx5657)
noR = akkorden mangler grunntone. Du trenger ikke å spille bassen for å få fram harmonien, særlig ikke hvis du spiller med bassist. Prøv for eksempel å spille Ebm9(noR):xx5432 - A13(noRno5):xx5422 - Dmaj7(#5):x5432x - Dm6(no5):x5443x og deretter Ebm7:x7543x - A13(no5):5×5422 - Dmaj9:x52222 - Dm6(no5):x5443x.


Tips: For mer avanserte behov anbefaler vi programmet Winchord, se programvare.